Probabil, primul lucru pe care doriți să îl faceți când ajungeți acasă după o zi grea de lucru - să vă culcați în pat. 

La urma urmei, la asta ați visat toată ziua. Dar visele nu  întotdeauna devin  realitate, una din cauze fiind - salteaua incomodă.

Deci, cum alegem o saltea potrivită?

În prezent, există o gamă largă de saltele, ceea ce face ca alegerea noastră să fie adesea dificilă. Prin urmare, în acest articol vom descrie tipurile saltelelor și vom puncta: la ce ar trebui să atrageți atenție atunci când cumpărați o saltea. 

Așadar, toate saltelele existente pot fi împărțite în 2 tipuri:

- saltele cu arcuri;
- saltele fără arcuri    

Ce este o saltea cu arcuri?

Acestea sunt împărțite în două tipuri:
- cu un bloc de primăvară dependent de Bonnell;
- cu bloc de primăvară independent.

Saltelele cu bloc Bonnell au arcurile co-dependente din cauza construcției lor. O astfel de saltea are aceeași rigiditate în jurul perimetrului. Din păcate, aceste saltele nu pot fi numite durabile, deoarece arcurile au tendința de a se deforma. Această saltea după câțiva ani va trebui înlocuită cu una nouă, dar categoria de preț în care se încadrează aceste saltele este în general disponibilă, ceea ce îl mulțumește pe consumator. 
Dacă sunteți o persoană atentă și veți avea grijă în mod corespunzător de această saltea, o puteți procura cu siguranță. Sub căptușeala acestor saltele există multe arcuri care nu sunt conectate, fiecare dintre ele fiind într-o husă de țesătură. Aceste saltele pot fi de diferite durități. Un astfel de produs poate avea mai multe zone de duritate (până la 15).  Saltelele cu un bloc de arcuri independente susțin bine coloana vertebrală și sunt foarte confortabile. 

Confortul și calitatea saltelei depinde de numărul de arcuri pe m2. Versiunea clasică are 256 de arcuri, dar dacă doriți ca salteaua dumneavoastră să fie și mai confortabilă, atunci există saltele cu 513 arcuri - cu cât sunt mai multe pe metru pătrat, cu atât mai confortabilă și mai bună este salteaua dumneavoastră. 
Construcția unor astfel de saltele se numește Multipocket. Cele mai scumpe modele conțin 1000-2000 de arcuri foarte mici, ceea ce permite ca salteaua să fie de înaltă calitate și să fie funcțională mulți ani.  
 

Saltele fără arcuri

Acestea pot fi realizate din diferite materiale de umplutură, ceea ce va determina elasticitatea și gradul de flexibilitate a saltelei.
Cea mai frecventă umplutură este latexul. Este durabilă și foarte moale. Cel mai adesea, latexul natural este combinat cu alte materiale de umplutură, cum ar fi spuma de poliuretan, deoarece - un produs fabricat în întregime din spumă de latex natural ar fi foarte scump.
Există, de asemenea, tehnologii noi pentru saltelele fără arcuri, unul dintre acestea fiind spuma cu memorie: un material, care are capacitatea de a "reține" contururile și curbele corpului dumneavoastră pe măsură ce vă întindeți și care revine rapid la forma sa anterioară.
 
Sfaturi pentru achiziționarea de saltele:
 
Persoanele cu o greutate corporală mai mare ar trebui să prefere o saltea cu arcuri, deoarece aceasta este mult mai eficientă în susținerea coloanei vertebrale datorită rigidității sale.
Adulții care cântăresc până la 75 kg ar trebui să aleagă orice tip de saltea cu fermitate moale sau medie.

Copiii ar trebui să doarmă pe saltele ferme fără arcuri sau cu fermitate medie, deoarece acestea ajută la formarea unei poziții corecte, în plus, copiilor le place să sară în pat și nu toate saltelele sunt capabile să facă față acestui lucru.

Pentru persoanele în vârstă se poate alege o saltea moderat de fermă din latex sau poliuretan, cu un bloc de arcuri independent clasic.
O persoană tânără și sănătoasă, cu o greutate normală, poate alege orice tip de saltea în funcție de dorințele și preferințele sale.
 
Dacă nu sunteți sigur ce saltea să alegeți, cel mai bine este să consultați un profesionist. Un ortoped sau un neurolog bun vă poate sfătui cu privire la cea mai bună opțiune în funcție de nevoile corpului dumneavoastră.