Alegerea corectă a unui pat pentru copii este foarte importantă, deoarece somnul constituie unul dintre cele mai importante procese ale bioritmului. Poziția și comoditate în timpul lui influențează sănătatea copiilor noștrii. 
Bebelușii cresc repede, așa că alegerea mobilierului tapițat trebuie să se bazeze pe vârsta, înălțimea și greutatea tânărului utilizator. Care sunt regulile și la ce trebuie să fim atenți?

Reguli pentru alegerea unui pat pentru copii

Cea mai importantă regulă este siguranța, care se manifestă în diverse nuanțe: 

  • Materialul cadrului
  • Tip de saltea
  • Înălțimea elementelor de siguranță
  • Tipul de bază

Pătuțul pentru bebeluș poate fi făcut din plăci aglomerate PAL sau panouri similare, dar este mai bine să preferați lemnul natural. Nu conține lipici și nu va evapora nimic. Lemnul moale, cum ar fi pinul, rezistă bine, dar se marchează rapid din cauza erupției dinților tineri. Ramele din mesteacăn sau plop durează mult mai mult. Frasinul și stejarul sunt și mai fiabile.

Regulile de alegere a patului pentru copii necesită o saltea de calitate. Nu este vorba doar de înălțime (în general, cu cât este mai mare, cu atât mai bine), ci și de fermitate. Oasele copiilor sunt încă în formare, iar o poziție incorectă de somn poate deforma coloana vertebrală în fiecare zi. Din acest motiv, o saltea cu fermitate medie sau extra fermă este recomandată pentru utilizatorii mai tineri.

De asemenea, siguranța este asigurată de înălțimea măsuțelor care împiedică copilul să alunece și să cadă. Odată cu creșterea gradului de conștientizare și cu o percepție ascuțită a riscului, acesta poate fi stabilit mai jos. Paturile pentru copii, au funduri solide sau cu lamele. Această din urmă opțiune este mai potrivită deoarece salteaua "respiră", ceea ce împiedică copilul să miroasă a umezeală sau să se acumuleze ciuperci chiar în interiorul patului.

Cum să alegeți patul pentru un copil de la 3 ani?

Cum să alegți un pat pentru copii, având în vedere sfaturile de mai sus, pentru un nou-născut? Bebelușii dorm mult și nu se mișcă prea mult, așa că au nevoie de un pat înalt pentru a le facilita îngrijirea părinților. Ar trebui să se acorde prioritate modelelor cu o bază care poate fi ridicată la 60-70 cm deasupra podelei. Suprafața patului în sine va fi de 120x60 cm.

Cea mai bună opțiune în ceea ce privește materialul este mesteacănul, iar salteaua este din spumă poliuretanică ortopedică. Este important ca înălțimea barelor de protecție să ajungă la 30-40 cm, ceea ce va împiedica copilul să cadă.

Distanța dintre barele gardului este, de asemenea, importantă pentru siguranță. Acesta ar trebui să fie între 5-6 cm pentru a împiedica capul copilului să cadă prin el. În cazul în care o parte cu balustradă este detașabilă, aceasta permite mamei să plaseze patul pentru copii lângă patul ei și să hrănească rapid copilul pe timp de noapte, astfel încât să nu fie nevoită să se ridice. Acest aranjament elimină posibilitatea ca bebelușul să se culce peste el în somn atunci când este așezat lângă el în patul părintelui.

Alegerea patului pentru copiii cu vârsta de 3 ani și peste ar trebui să se facă diferit. Aici, copilul are deja o oarecare libertate de a se ridica și de a merge singur la toaletă. De asemenea, va crește rapid, astfel încât versiunile compacte nu vor fi potrivite și vor fi în curând prea mici. Lățimea optimă este de 70 cm. Dacă alegeți un cadru din lemn de frasin de bună calitate, acesta va rezista până când bebelușul dumneavoastră va fi suficient de mare.

Saltelele pot fi achiziționate cu sau fără arcuri, atâta timp cât acestea sunt de duritate medie. Deoarece copiii la vârsta de 3 ani sunt încă foarte mici, este important să alegeți un model scăzut de la podea, care va fi de 20-30 cm. Acest lucru le va permite să se ridice și să se întindă cu ușurință.

Cum de a alege patul pentru un adolescent?

În cazul în care patul unui copil a căzut în stare proastă, ce pat pentru copii să alegeți în timp pentru un băiat sau o fată tânără? Există mai multe opțiuni, în funcție de nevoi și dorințe:

  • Сlasic;
  • paturi supraetajate;
  • paturi supraetajate;
  • cu un design neobișnuit.

Paturile clasice sunt disponibile în dimensiunile 80x190, 80x195, 90x190. Totul depinde de confortul utilizatorului și de creșterea viitoare anticipată (luând în considerare dezvoltarea reală la vârsta dumneavoastră și ereditatea în familie). Este necesară o înălțime de 30-40 cm de la podea, astfel încât copilul să se poată ridica cu ușurință. Chiar dacă crește mai mare decât patul și genunchii lui se îndoaie într-un unghi ascuțit atunci când stă jos, acest lucru nu va fi o problemă pentru corpul tânăr.

Paturile supraetajate ajută la economisirea unui spațiu mare într-o cameră cu doi copii. Aici, în plus față de lungimea și lățimea patului, este important să se ia în considerare înălțimea, astfel încât al doilea "etaj" la tavan a fost de cel puțin 70-75 cm. Ar trebui să se acorde prioritate lemnului masiv natural, deoarece construcția va putea rezista la doi copii activi.

Paturile supraetajate sunt ideale pentru un singur copil într-o cameră mică, permițându-vă să puneți un birou, un calculator sau o zonă de jocuri dedesubt. Înălțimea bazei de sus este încă importantă, astfel încât capul unui adolescent să nu fie prins de ea atunci când stă jos.

Magazinul online exotic.md, oferă tuturor părinților o gamă largă de paturi pentru copii. Există modele supraetajate, extensibile și clasice.. Produsele sunt fabricate din materiale sigure, care vor asigura confort în timpul somnului copilului dvs.