Medicii ortopezi recomandă alegerea unei saltele în funcție de greutatea, vârsta și starea de sănătate. Dar aceasta este doar o recomandare generală. Dacă trezirea de dimineață pe noul pat nu este asociată nici cu dureri, nici cu o întindere a spatelui - felicitări, probabil că ați făcut alegerea potrivită!

Preferințele personale nu trebuie ignorate. Unii oameni preferă arcurile, alții preferă saltelele din spumă poliuretanică. Unele persoane preferă să se afunde într-o saltea moale, în timp ce altele preferă o saltea tare cu umplutură din spumă de poliuretan.

Gama de saltele din marile magazine este imensă. Pentru a face alegerea mai ușoară, merită să vă formați o idee despre tipurile, organizarea internă a saltelelor și o idee aproximativă despre ceea ce doriți să obțineți de la ele, înainte de a merge la magazin.

 

Cea mai bună saltea este cea mai scumpă

Este posibil să economisiți pe o saltea? Bineînțeles, dar asta ar putea însemna să economisiți bani pe sănătatea dumneavoastră. Saltelele ieftine sunt de obicei fabricate cu ajutorul unei tehnologii învechite și fără a ține cont de specificul anatomic al coloanei vertebrale, astfel încât după câteva luni de utilizare pot duce la dureri de spate și musculare. În plus, produsele ieftine au de obicei o durată de viață scurtă, după câțiva ani  vor trebui înlocuite. Saltelele de bună calitate au un termen de garanție aproximativ de cinci până la zece ani sau mai mult. Acestea sunt fabricate din materiale de înaltă calitate și oferă un sprijin excelent pentru coloana vertebrală în timpul somnului.

Care este cea mai bună saltea pe care să o cumperi dacă bugetul îți permite să alegi orice model și nu ai probleme grave de sănătate? 

Mulți oameni cred că saltelele ortopedice sunt necesare doar pentru cei care suferă de diverse afecțiuni musculo-scheletice. De fapt, salteaua ortopedică asigură doar poziția corectă a coloanei vertebrale, nu împiedică circulația sângelui și ajută la o odihnă bună. De aceea, o saltea ortopedică este potrivită pentru toată lumea, atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele care sunt deranjate de dureri de spate. Se poate spune că aproape toate saltelele moderne de la producătorii renumiți sunt ortopedice, indiferent de tipul lor.

 

Saltea cu blocuri de arcuri independente

Aceasta este o nouă generație de saltele cu arcuri, unde fiecare arc este împachetat într-o husă separată. Presiunea exercitată asupra unui resort nu afectează arcurile adiacente, astfel încât greutatea pe saltea este distribuită uniform, permițându-i să urmeze cu mai multă precizie contururile corpului uman. Este deosebit de confortabilă dacă două persoane dorm pe saltea: mișcările uneia nu o deranjează pe cealaltă. Cu cât o saltea are mai multe arcuri, cu atât este mai confortabilă. Numărul standard este de 220-260 de arcuri pe metru pătrat. De obicei, blocul de primăvară superior și inferior este acoperit de un strat de nucă de cocos, latex, spumă poliuretanică sau alt material.

Astăzi, saltelele cu blocuri de arcuri independente sunt unele dintre cele mai populare. Acestea sunt confortabile, au o durată de viață lungă, nu își pierd forma și sunt disponibile în diferite grade de duritate: dure, mediu-dure sau moi.

Saltelele cu efect de "memorie" sunt fabricate din spumă cu memorie, un tip de spumă poliuretanică. Acest material adoptă forma optimă pentru o persoană, urmând contururile corpului, și "ține minte" forma, oferind un efect ortopedic. Spuma de memorie este un fel de tehnologie spațială: inițial, materialul a fost folosit pentru a crea scaune pentru astronauți, dar acum este utilizat pe scară largă în fabricarea saltelelor. Un astfel de produs este potrivit pentru toate persoanele cu orice greutatea sau starea a sănătății. Saltelele de calitate previn apariția escarelor, ameliorează durerile reumatice, îmbunătățesc microcirculația sângelui și previn tensiunea musculară. Totuși, pentru unii, acest efect unic este la început derutant și au nevoie de timp pentru a se deprinde.

 

Care sunt cele mai bune saltele pentru copii?

Pentru nou-născuți și copiii cu vârsta sub trei ani, pediatrii recomandă achiziționarea unei saltele ferme, care va asigura poziția corectă a coloanei vertebrale a copilului în timpul somnului. După ce bebelușul împlinește trei ani, salteaua trebuie schimbată cu una mai moale, deoarece cerințele de confort devin mai mari. Catalogul nostru de saltele pentru copii va ajuta cu alegerea.

O husă de saltea specială impermeabilă va fi de asemenea utilă pentru o saltea pentru copii, deoarece va proteja obiectul scump de umiditate și va evita nevoia de curățare frecventă.

 

Cea mai bună saltea pentru o persoană care suferă de alergie

Obturațiile naturale pot provoca alergii, deși acest lucru este foarte rar. Dar dacă există îngrijorări, ar trebui preferată o saltea cu umplutură artificială. Cu cât este mai simplu designul unei astfel de saltele, cu atât mai bine.

O saltea hipoalergenică trebuie să fie suficient de ventilată pentru a preveni formarea unui mediu care să favorizeze apariția mucegaiului sau a acarienilor microscopici saprofiți, fiind principalele organisme care provoacă alergii.

 

Cea mai bună saltea pentru persoanele cu afecțiuni ale coloanei vertebrale

Dacă o persoană suferă de probleme ale sistemului musculo-scheletic, alegerea unei saltele trebuie să fie deosebit de minuțioasă și să țină cont de recomandările medicului.

Pentru durerile lombare și hernia vertebrală se recomandă alegerea modelelor moi și cu rigiditate medie. Durerile și disconfortul din partea superioară a coloanei vertebrale și din gât sunt motive pentru a alege o saltea fermă, care să ofere un sprijin bun pentru umeri. Medicii recomandă adesea o saltea ortopedică fermă pentru osteocondroză sau scolioză.

O saltea aleasă corect nu vindecă boala, dar poate aduce îmbunătățiri considerabile, în timp ce un produs nepotrivit poate submina rezultatele oricărei terapii.

Starea generală de bine este direct legată de calitatea somnului. Saltelele nepotrivite pot fi cauza disconfortului și pot chiar agrava problemele coloanei vertebrale.