O alimentație bună și un somn calitativ sunt doi factori importanți care au o influență directă asupra dezvoltării copilului. În plus față de o dietă sănătoasă, copilul dumneavoastră ar trebui să se odihnească bine noaptea. Și nu este vorba doar de obiceiuri bune de somn. Aranjarea lenjeriei de pat este importantă și, prin urmare, este bine ca patul să fie cât mai confortabil și mai primitor. Multe depind de calitatea saltelei, care trebuie aleasă cu grijă pentru copil.

Gama

Astăzi, producătorii de saltele produc o mare varietate de modele atât pentru adulți, cât și pentru copii. Dintre saltelele pentru copii care sunt disponibile, este necesar să o alegeți pe cea potrivită vârstei copilului.

Toate suprafețele de așternut existente sunt împărțite în două categorii principale:

  • Saltele cu arcuri;
  • Saltele fără arcuri;

Primul grup, saltelele cu arcuri pentru copii, este un produs cu un bloc format din arcuri dependente (tip Bonnell) sau arcuri independente. În cazul acestuia din urmă, fiecare arc metalic din bloc este plasat într-o pungă separată din țesătură, ceea ce asigură o protecție suplimentară împotriva deteriorării saltelei și reduce la minimum riscul de rănire a copilului. În plus, arcurile independente nu creează un efect de hamac, ceea ce este foarte important pentru un suport ortopedic adecvat. Variantele cu un bloc dependent nu sunt strict nerecomandate pentru pătuțuri, deoarece acest lucru poate provoca curbura coloanei vertebrale în curs de dezvoltare.

Atunci când se achiziționează saltele cu suprafață de saltea cu arcuri, ar trebui să se preferă modelele cu un bloc independent.

A doua categorie este cea a saltelelor fără arcuri, care sunt compuse din diferite tipuri de umplutură. Spuma poliuretanică (latex artificial), cocosul de nucă de cocos și latexul natural sunt folosite ca umplutură pentru astfel de produse. Materialele enumerate pot fi combinate pentru a îmbunătăți confortul și funcționalitatea saltelelor. În plus, acest tip de saltele sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni.

Să răspundem mai detaliat la întrebarea multor părinți: ce este considerată cea mai bună umplutură pentru suprafața de dormit a unui copil?

Materiale: care este cel mai bun?

Latex

Primul loc este ocupat pe bună dreptate de latexul natural, care are cele mai bune caracteristici de calitate. Este un material natural extras prin prelucrarea sevei de palmier de cauciuc. Un astfel de latex este ecologic și absolut sigur. Un avantaj semnificativ al saltelelor cu această umplutură este o durată de viață lungă, proprietăți ortopedice ridicate și o rezistență excelentă la abraziune. Cauciucul are, de asemenea, calități antiseptice, nu provoacă alergii și nu poate absorbi umezeala.

Nucă de cocos

Pe locul al doilea în ceea ce privește caracterul practic și siguranța se află saltelele din cozonac pentru copii. Făina de palmier este mult mai rigidă decât latexul. Acest material nu este supus atacului coroziv al agenților patogeni, nu provoacă alergii și are calități ortopedice excelente. În cazul pătrunderii umezelii, umplutura se usucă rapid și nu există riscul apariției mucegaiului. Suprafețele de dormit pe fibră de nucă de cocos pot fi completate cu un strat de latex, astfel încât o parte a produsului să fie mai moale, iar cealaltă mai rigidă. Acest lucru face posibilă utilizarea saltelei de la naștere până la vârsta de 5 ani, întorcând-o pe măsură ce copilul crește. Modelele reversibile sunt potrivite pentru utilizare atât vara, cât și iarna.

Spumă poliuretanică

Pe locul trei în clasament se află saltelele din spumă poliuretanică. În ceea ce privește calitatea materialului în sine și proprietățile sale, acestea sunt inferioare la latex și nucă de cocos, dar, în același timp, îndeplinesc funcția ortopedică și se caracterizează printr-un cost acceptabil. În cazul în care bugetul nu permite cumpărarea unei suprafețe de dormit scumpe din latex natural sau palmier, cea mai bună opțiune ar fi cumpărarea unei saltele din spumă poliuretanică pentru un copil. Materialul nu provoacă alergii și poate servi până la 4 ani.

Categorii de vârstă

Așa cum am menționat deja mai sus, este important să alegeți o saltea ținând cont de vârsta copiilor. Numai în acest caz, produsul va oferi confortul și confortul necesar, fără a afecta corpul în curs de dezvoltare al copilului.

Vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani. Pentru nou-născuți, experții recomandă cumpărarea de saltele umplute cu cocos de nucă de cocos, care au rigiditatea necesară, nu conțin substanțe toxice și sunt rezistente la deformare și biocoroziune. Avantajul special al acestui tip de produse este capacitatea fibrelor de nucă de cocos de a evapora umezeala, astfel încât, chiar dacă salteaua se udă, nu există niciun pericol de formare a mucegaiului în umplutură.

Vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Este de preferat ca preșcolarii să doarmă pe o suprafață cu duritate medie. Saltelele din latex și din spumă poliuretanică sunt conforme cu acest criteriu. De asemenea, este posibil să se achiziționeze produse care sunt dublu umplute cu fibre de cauciuc/cacao. În acest caz, sunt potrivite atât saltelele fără arcuri, cât și produsele cu un bloc de arcuri independent, dar întotdeauna cu o suprafață suficient de fermă.

Vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Elevii sunt sfătuiți să cumpere saltele pe bază de spumă poliuretanică sau latex natural. Acestea pot fi atât saltele cu arcuri, cât și saltele fără arcuri. Cu toate acestea, merită reținut faptul că modelele fără arcuri pe spumă poliuretanică sunt considerate mai practice și mai durabile dacă sunt folosite de adolescenți. Acest lucru se datorează faptului că copiii folosesc adesea patul ca pe o trambulină, ceea ce poate provoca deformarea saltelei.

Cost

Când vine vorba de prețuri, cele mai accesibile pentru consumatori sunt somierele cu arcuri umplute cu spumă poliuretanică. Cu o treaptă mai scumpe sunt modelele cu un bloc de primăvară independent, deoarece sunt mai practice, mai durabile și au proprietăți ortopedice. Cele mai bune și, bineînțeles, cele mai scumpe saltele pentru copii sunt cele pe bază de fibre de nucă de cocos și latex. Atunci când cumpărați o saltea pentru un copil, nu trebuie să încercați în niciun caz să economisiți bani. Acest articol va fi cumpărat pentru mulți ani și cu cât este mai bun, cu atât mai sigur, mai sănătos și mai confortabil va dormi copilul dumneavoastră!